woensdag 14 december 2022

De Chocolade Journalist x Lareka

Bijgewerkt: donderdag 15 december 2022

“Voegt het hand verpakken van chocolade enige echte waarde toe aan de ambachtelijke chocolade ervaring? Of is het enkel tijdsverspilling?” In samenwerking met Sharon Terenzi, beter bekend als de Chocolade Journalist, hebben we de misvatting over de toegevoegde waarde van het hand verpakken van chocolade bediscussieerd.

Als consumenten vinden we het allemaal prachtig om op sociale media de trage, ambachtelijke en fascinerende video's te zien van ambachtelijke chocolade repen die zorgvuldig worden ingepakt door aandachtige en passievolle handen. Het zien van de verpakking is net zo spannend als het uitpakken wanneer we thuiskomen. Chocolademakers hebben echter niet hetzelfde idyllische beeld van deze stap: met de hand verpakken betekent toegewijde werknemers, een toegewezen ruimte in de fabriek, lange wachttijden die de productie kunnen vertragen, meer inspanningen en mogelijke problemen.

Het is een vervelend karwei, en veel chocolatiers wijden zich liever aan meer "kern" en creatieve activiteiten dan het met de hand verpakken van chocolade.

Vandaag neem ik de kans waar om samen te werken met Lareka, een Nederlands bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in chocolade verpakkingsmachines, om dit gesprek met jullie allemaal aan te gaan. Na het verwerven van vele ambachtelijke bean-to-bar chocolademakers als hun klanten, met beroemde namen als Dandelion Chocolate, Casa Cacao Girona, Vinte Vinte, Encuentro en Taucherli, is hier hun kijk op de zaak:
"Hoewel het opschalen naar grotere bean-to-bar machines objectief gezien een nadelige invloed kan hebben op de algemene kwaliteit van ambachtelijke chocolade, neemt het laten verpakken van je repen door een machine het vakmanschap in het product niet weg. Klanten zullen genieten van dezelfde exacte smaken, texturen en nuances.

De feedback die we van onze klanten kregen, is dat de kwaliteit van hun chocolade verrassend is toegenomen, omdat onze machine veel tijd in hun drukke schema's heeft vrijgemaakt om zich te concentreren op nieuwe recepten, innovatieve smaken en R&D-inspanningen. En aangezien ambachtelijke chocolatiers al zoveel taken hebben, is het een hele opluchting om het verpakkingsproces van hun lange takenlijst af te halen. Andere belangrijke voordelen van het automatiseren van het wikkelproces zijn:

  • Bespaarde tijd
  • Medewerkers kunnen ingezet worden voor efficiëntere taken
  • Hogere productiecapaciteit (dus meer groothandels mogelijkheden)
  • Nauwkeuriger verpakken met minder fouten en afval

We zien dat middelgrote chocolatiers nog steeds duizenden repen met de hand verpakken, en dat lijkt een hoop moeite die vermeden zou kunnen worden." De vraag aan jou is dus: als je een chocolade verpakkingsmachine kon veroorloven, zou je die dan kopen? Of zou je met de hand blijven verpakken?

© The Chocolate Journalist, 2022

Wil je meer ambachtelijk chocolade gerelateerd nieuws en discussies lezen? Of wilt u meer weten over het werk van The Chocolate Journalist? Bezoek dan hier de website.