dinsdag 11 juli 2023

De 10 Geboden van de Perfecte Verpakking voor Ambachtelijke Chocolade

Bijgewerkt: dinsdag 11 juli 2023

Hoe vaak heb je een product gekocht vanwege de verpakking?

Natuurlijk, je hebt waarschijnlijk ook de ingrediëntenlijst gecontroleerd. Misschien de website van het bedrijf opgezocht en wellicht zelfs wat recensies gelezen. Maar… al deze stappen nam je nadat je ogen eerst op iets anders vielen: de verpakking.

Een in 2020 uitgevoerd onderzoek naar het consumentengedrag tijdens het tijdperk van COVID wees uit dat de belangrijkste factor bij het kiezen van een onbekend product een unieke verpakking was, gevolgd door de duurzaamheid van de verpakking en het etiket van het product. Consumenten zijn zich meer dan ooit bewust (op het gebied van milieu, sociale en gezondheidskwesties), en de verpakking is zeker niet het enige aspect waar consumenten rekening mee houden tijdens het winkelen. Toch, als de verpakking van een product niet mooi bevonden wordt, zullen alle andere factoren niet eens worden overwogen. "We eten eerst met onze ogen" is niet zomaar een cliché. De verpakking schept verwachtingen in onze hersenen die belangrijk zijn voor de consumptie-ervaring.

Zelfs ambachtelijke chocolade, bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en etnische herkomst, is niet immuun voor de sterke aantrekkingskracht van verpakkingen.

Het Openingsspektakel 

De smaakervaring begint ver voordat de chocolade de mond bereikt. Of het nu gaat om het onthullen van een gouden folie of het openvouwen van een dun laagje papier; chocoholics kijken net zo veel uit naar het uitpakken van een ambachtelijke chocoladereep als naar het proeven ervan. Terwijl de vingers door de verpakking glijden, neemt de hartslag toe en bouwt de anticipatie op tot het hoogtepunt waarop de naakte reep uiteindelijk in al zijn pracht wordt onthuld.

Felle Concurrentie

Voordat ze de smaakpapillen van iemand bereiken, moeten ambachtelijke chocoladerepen flink overtuigen. Voor retailers is het lastig de juiste keuzes te maken omdat ze door honderden chocolademakers benaderd worden. Echter zijn het de veeleisende consumenten die de spelregels dicteren wetende dat zij hierin bepalend zijn. In het overtuigen van al deze spelers begint het allemaal bij de verpakking: deze moet uniek zijn en de concurrentie overtreffen.

Met zoveel nieuwe professionals die op de bean-to-bar-trend springen, wordt de ambachtelijke chocolademarkt steeds voller en verzadigder. Onder de duizenden ambachtelijke chocoladerepen die al biologisch gecertificeerd, veganistisch, glutenvrij, single origin, ethisch verantwoord en milieuvriendelijk zijn, is de verpakking een van de weinige onderscheidende factoren die overblijven: deze moet niet enkel voldoen aan de verwachtingen van het prijskaartje, maar ook opvallen in een steeds drukker wordende menigte.

Een lonende investering

Ambachtelijke chocolademakers klagen niet. Ze zijn bereid een premium prijs te betalen voor cacao van uitstekende kwaliteit en om de technische uitdagingen van bean-to-barproductie elke dag weer aan te gaan. Maar wanneer het gaat over de verpakkingen van de chocolade, dan zullen deze chocolademakers je zeker laten weten hoeveel moeite het kost om alles in elkaar te zetten: de juiste materialen vinden, betaalbare leveranciers vinden, een goede grafisch ontwerper inhuren en een deal krijgen ondanks laag-volume bestellingen.Toch lijkt deze moeite altijd beloond te worden.

Wanneer nieuwe chocoladerepen hun grote entree maken op de markt is de verpakking het eerste wat potentiële klanten zien. Vóór betoverende vormen, uitzonderlijke texturen en onvergetelijke smaken is het de verpakking die beslissend is. Er zijn ontelbare voorbeelden aan te halen van ambachtelijke chocolademakers die hun verkoop zagen stijgen nadat ze hun verpakking hadden verbeterd. De verpakking is een van de duurste onderdelen van chocoladeproductie, maar elke professional zal je vertellen dat het een investering is die zich dubbel en dwars uitbetaalt.

Klaar om nu eindelijk de 10 geboden van de perfecte verpakking voor ambachtelijke chocoladerepen te ontdekken?

Hier zijn ze:

1) De verpakking voelt alsof het zijn geld waard is

Het maakt niet uit of de chocolade betoverende smaken verbergt die ieders smaakpapillen wegblazen - zolang de verpakking er goedkoop, amateuristisch, slordig, slecht in elkaar gezet of te rustiek uitziet, zal de consument niet het gevoel hebben dat het product zijn geld waard is. Consumenten die bereid zijn de prijs te betalen voor ambachtelijke chocolade verwachten een verpakking die aanvoelt als een schat die ontdekt moet worden.

2) De verpakking is soepel te openen

Stel je voor dat je €10 betaalt voor een chocoladereep om vervolgens te moeten vechten tegen hardnekkige lijm, onhandige stickers en verkeerd geplaatste etiketten. Als klanten de hele verpakking moeten verscheuren voordat ze bij de reep kunnen komen, is dit een duidelijk teken van een slecht ontworpen verpakking. De chocoladereep moet gemakkelijk en soepel geopend kunnen worden voor een luxueuze ervaring.

3) De verpakking tast de smaakeigenschappen van de chocolade niet aan

Er is niets erger dan het kiezen van de beste cacao op de markt en deze met zorg en passie te verwerken, om vervolgens de chocolade te laten bederven door een slechte keuze van materialen. De cacaoboter in de chocolade neemt gemakkelijk externe smaken op. Als de chocolade bij het openen ruikt naar karton, plastic of inkt, zijn alle natuurlijke fijne smaken voorgoed bedorven.

4) De verpakking is eenvoudig te hersluiten

Industrieel geproduceerde chocolade is bedoeld om snel en gedachteloos te worden geconsumeerd, maar  liefhebbers van ambachtelijke chocolade genieten graag langzaam van hun repen. "Bewaren voor later" is vaak wat ze doen. Daarom is het een waar genoegen als de chocolade gemakkelijk terug in de originele verpakking kan worden gedaan. Een hersluitbare verpakking is het beste voor dit doel. Dit stelt klanten in staat om de chocolade voor later te bewaren terwijl deze wordt beschermd tegen beschadiging. Ook blijft zo de smaak en geur behouden.

5) De verpakking is gemakkelijk te stapelen en op te slaan

Distributeurs en winkeliers willen chocoladerepen die er mooi uitzien voor hun klanten, maar die ze niet als delicate glazen hoeven te behandelen. De repen zullen worden opgeslagen, verzonden, geleverd, opnieuw opgeslagen en uiteindelijk samen gestapeld worden op mooie displays. Een verpakking die gemakkelijk te stapelen en op te slaan is heeft hierbij de voorkeur boven verpakkingen die moeilijk in een doos passen, niet op een display kunnen staan ​​of gemakkelijk beschadigd kunnen raken

6) De verpakking ‘beschermt’ de chocolade goed

Er is waarschijnlijk geen erger gevoel voor een chocoladeliefhebber dan het openen van een dure chocoladereep en deze in duizend stukjes gebroken aan te treffen. Liefhebbers van ambachtelijke chocolade willen genieten van creatieve smaakcombinaties, unieke ontwerpen en mooie details. Dit is echter niet mogelijk als de verpakking niet sterk genoeg is om de chocolade in alle stadia te beschermen.

7) De verpakking bevat een textuurcomponent

Textuur is een van de elementen die een ambachtelijke chocoladeverpakking onderscheidt van een massaal geproduceerde verpakking. Wanneer een ambachtelijke chocoladereep textuur heeft, draagt dit bij aan het versterken van het gevoel van vakmanschap. Een rustieke papiersoort, een reliëf ontwerp, een zachte wikkel en glanzende details geven de verpakking een intrigerende multidimensionaliteit.

8) Onnodige informatie ontregelt de verpakking niet

Belangrijke informatie zoals het cacaopercentage, het merklogo, de oorsprong van de cacao, voedingsstoffen en de ingrediëntenlijst MOETEN op de verpakking staan. Maar het volledige verhaal van het bedrijf? Vier alinea's over de herkomst van de cacao? Foto's van cacaobomen en -peulen? Deze informatie hoort niet thuis op een uitzonderlijke verpakking, maar zou opgenomen moeten worden op de website van het bedrijf, waar de consument terecht kan voor meer details. Een QR-code is een handige manier voor bedrijven om informatie te delen met hun consumenten zonder de verpakkingsvormgeving te verstoren. Infographics helpen ook om cruciale informatie te leveren op een beperkte ruimte.

9) De verpakking is memorabel

Het kiezen van een onderscheidende verpakking maakt deel uit van een slimme merkstrategie. Als de verpakking te veel lijkt op de verpakking van een ander bedrijf, of als het ontwerp te veel is gebruikt in andere categorieën, zullen de chocoladerepen niet herkenbaar zijn in een zee van merken. De verpakking moet uniek, onvergetelijk en onmiskenbaar zijn.

10) Het is aangenaam en gemakkelijk om foto’s te maken van de verpakking

Marketingmateriaal zoals brochures, berichten op sociale media en online advertenties vereisen geweldige foto's van de chocoladerepen. Hoe gemakkelijker het is om foto's te maken van de verpakking, hoe sneller en aangenamer dit materiaal kan worden samengesteld. Als een verpakking onderdelen heeft die transparant zijn, te onregelmatig of het licht reflecteren, zal het moeilijk zijn om foto's te maken voor marketingdoeleinden. Bovendien zal het moeilijker zijn voor deze repen om online aandacht te trekken, omdat consumenten ook moeite zullen hebben om goede foto's te maken.

Hoewel de fijne smaak de kern is van ambachtelijke chocolade, zou niemand ervan kunnen genieten zonder eerst aangetrokken te worden door een mooie verpakking.

Elke dag worden ambachtelijk vervaardigde chocoladerepen links gelaten op de schappen van (online) winkels vanwege hun onaantrekkelijke verpakking. Hoe graag we ook willen geloven in de antikapitalistische aard van ambachtelijke chocolade, als we er meer van willen verkopen om de industrie ten goede te veranderen, kan verpakking niet over het hoofd worden gezien.

In 2023 is het naïef om te geloven dat de verpakking geen belangrijk onderdeel is van ambachtelijke chocolade, en dat consumenten bereid moeten zijn hun hard verdiende geld uit te geven aan een product dat er niet aantrekkelijk uitziet, vooral met zoveel andere betoverende keuzes ernaast.