donderdag 27 januari 2022

20 Jaar ervaring in het verpakken van chocolade: Lareka’s belangrijkste bevindingen

Bijgewerkt: donderdag 27 januari 2022

Als expert op het gebied van chocoladeverpakkingen delen we de belangrijkste bevindingen die we hebben opgedaan in ruim twintig jaar verpakkingsmachines ontwikkelen voor chocoladerepen en tabletten. Ook geven we antwoord op de ‘gouden vraag’: “Wat is het juiste moment om te investeren in een geautomatiseerde verpakkingsoplossing?”

 

Val op tussen de concurrenten!
Om te slagen in de zeer competitieve markt voor artisanale en bean-to-bar chocolade moet u ervoor zorgen dat uw product onderscheidend is. Dat kan door chocolade van topkwaliteit te produceren, exclusieve of single origin bonen te gebruiken, unieke smaakcombinaties te combineren of toppings toe te voegen aan uw chocolade. Echter is het vaak enkel de verpakking van uw product die de mensen zien. De verpakking moet opvallen in de schappen om mensen aan te trekken tot je product. Zo niet, dan zal het product niet slagen, al is de chocolade van fenomenale kwaliteit. De verpakking van producten is kritischer dan ooit, vandaar dat we vaak zeggen dat packaging de 5e P van de marketingmix zou moeten zijn. De verpakking maakt of breekt de positionering van een merk. ‘Goede’ verpakkingen vereisen een zorgvuldig ontwerp en vormen een match met de identiteit van een merk. Kijkend naar de verpakkingen van onze welbekende BTB25-klanten, zijn ze allen verschillend, maar slagen ze er allen op hun eigen manier in om onderscheidend te zijn. De een bereikt dit met een kleurrijk opvallend design, terwijl de ander hierin slaagt door middel van een minimalistisch donker design met gouden details. Er bestaat niet zoiets als een geheime formule voor een geslaagde chocoladeverpakking, maar vanuit onze ervaring durven we te stellen dat het zich uitbetaalt om ‘anders’ te zijn; val op tussen de concurrenten!

 

Wanneer is de tijd rijp?
“Wat is het juiste moment om te investeren in een chocoladeverpakkingsmachine?”, is de meest gestelde vraag die we ontvangen. Het antwoord op deze vraag ligt in de kosten van handverpakking, productievolumes en de nadelen van het (vinden van) verpakkingsmedewerkers. Let op, onderstaande informatie is gebaseerd op onze ervaringen en het contact met chocolademakers en klanten binnen de ambachtelijke en bean-to-bar chocolademarkt.

 

Neem de volgende situatie; een chocolademaker produceert 80.000 repen per jaar. Het eerste probleem waarmee deze chocolatier te maken krijgt, is het vinden van voldoende verpakkingspersoneel om dit arbeidsintensieve werk het hele jaar door uit te voeren. Houd er hierbij rekening mee dat 50% van de chocoladeverkoop in het laatste kwartaal van het jaar plaatsvindt. Dit betekent dat er 40.000 repen verpakt moeten worden in een tijdsbestek van 3 maanden. De benodigde tijd voor het verpakken van een chocoladereep bedraagt ongeveer 1 minuut. Voor het verpakken van 40.000 repen zijn dus 2-3 fulltime verpakkingsmedewerkers nodig. Het vinden van verpakkingsmedewerkers blijkt al een hele uitdaging, om nog maar te zwijgen over de extra uitzendkrachten benodigd in het chocoladeseizoen. Met de BTB25 is hier slechts één operator nodig. En met de capaciteit om 25 repen per minuut te verpakken, kan het wikkelen van 40.000 repen gemakkelijk binnen een week worden voltooid.

Daarnaast zijn er de kosten van handmatig verpakken. Nogmaals, het met de hand inpakken van een reep duurt ongeveer 1 minuut. In West-Europa, uitgaande van het gemiddelde loon van een verpakkingsmedewerker, komt dit neer op € 0,50 per reep. Ondanks de algemene overtuiging dat handmatig verpakken goedkoper is dan automatisch verpakken, kost het verpakken van 80.000 repen ongeveer €40.000. In het geval van handmatig verpakken resulteert een toename in de vraag naar je product in extra personele problemen, kosten en tijd. Dit omdat je als chocolademaker beperkt bent tot de capaciteit en beschikbaarheid van verpakkingsmedewerkers. Met een verpakkingsmachine kunnen deze volumes met gemak worden verwerkt, en resulteert meer vraag naar je product simpelweg in hogere omzet. Dit eenvoudige voorbeeld laat zien dat uitstel van investeringen een fortuin kunnen kosten. De terugverdientijd in het geval van 80.000 repen per jaar is al interessant - stel je deze terugverdientijd voor met jaarlijkse volumes van 1 miljoen repen of hoger...

 

Kies verstandig
Wanneer de tijd rijp is, kies verstandig. Kies voor een leverancier die u kan begeleiden bij elke stap in de overgang naar geautomatiseerd verpakken: een leverancier die kan adviseren over het ontwerp en de afmetingen van de reep en verpakking, de machine op locatie installeert, uw operators opleidt en ondersteuning biedt ook ná de verkoop. Als u meer dan één product maakt, koop dan een machine waarmee u gemakkelijk en snel van formaat kunt wisselen. En tot slot, investeer enkel in een machine die voldoet aan alle aan alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.

Of de juiste tijd voor een investering al is aangebroken of niet, wij kunnen je helpen. Of het nu gaat over technische details, het ontwerp van de verpakking, of het vinden van leveranciers van exclusieve of duurzame materialen – wij delen onze kennis maar al te graag!