maandag 27 februari 2023

Een uniek BTB25-project voor 's Werelds Beste Banketbakker

Bijgewerkt: maandag 27 februari 2023

Na een succesvolle installatie in Girona, Spanje, kunnen we eindelijk aankondigen dat Casa Cacao, opgericht door de beroemde Jordi Roca, de BTB25 zal gebruiken om het verpakkingsproces van een zeer speciaal materiaal te automatiseren.  

El Celler de Can Roca

El Celler de Can Roca is het restaurant in Girona, Spanje en is eigendom van de drie gebroeders Roca: Joan, Josep en Jordi. El Celler de Can Roca heeft drie Michelin-sterren en werd in 2013 en 2015 uitgeroepen tot 'Best Restaurant in the World' door The World's 50 Best Restaurants. Jordi Roca is de patissier van het restaurant en is momenteel een van 's werelds meest geavanceerde chocolatiers - hij werd in 2014 bekroond met 'Best Pastry Chef in the World' door The World's 50 Best Restaurants en 'World's Best Pastry Chef Grand Prix Award' in 2022 door World Pastry Stars.

 

Jordi's cacao reis

Jordi, de jongste van de drie broers, begon zijn opleiding in de zoetwarenwereld op een praktische manier. Hij werd bij de hand genomen door Damián Allsop, een getalenteerde Welshe patissier die na een lange reis langs verschillende Europese toprestaurants bij het Roca-huis neerstreek. Allsop had eind jaren negentig de leiding over de afdeling desserts bij El Celler de Can Roca. Door met hem samen te werken leerde Jordi alles over zoetwaren en cacao–de details en het unieke karakter ervan. Sindsdien is hij naar eigen zeggen nooit gestopt met plezier maken, dromen, provoceren, verbazen en vooral spelen. Jordi zegt dat hij al ruim 15 jaar verslaafd is aan “sweet fun”.

Casa Cacao

Altijd al wilde Jordi zijn eigen cacaoproducten maken, en hij dacht dat het produceren van chocolade mogelijk was zonder de cacaoteeltgebieden te bezoeken. Na het bezoeken van meerdere cacaoboeren en het ontdekken van de verschillende manieren waarop cacao gefermenteerd kan worden, begon Casa Cacao zinvol te worden. In tegenstelling tot de in massa geproduceerde chocolade geeft Casa Cacao’s duurzame aanpak volledige controle over het eindproduct, eert de cacaotelende gemeenschappen over de hele wereld en stelt de chocolatier in staat om de verschillende smaken en aroma's van de cacao die in verschillende regio's wordt geteeld naar voren te brengen.

 

Casa Cacao's BTB25-project: succes zit ‘m in de details

Bij Casa Cacao worden de doppen van cacaobonen, die gewoonlijk worden weggegooid, hergebruikt om ambachtelijk verpakkingspapier van te maken. Dit unieke materiaal wordt gemaakt in het "Museu Molí Paperer de Capellades", en wordt gebruikt voor de verpakking van de chocoladerepen en dozen van Casa Cacao. Hoewel we het er allemaal over eens zijn dat het uiterlijk en  de ‘feeling’ van dit papier geweldig zijn, veroorzaakt de ambachtelijke productie ervoor dat het papier sterk varieert in structuur, dikte en poreusheid. Niet geschikt voor verpakkingsmachines dus, althans, dat zou je verwachten. Waar andere fabrikanten van verpakkingsmachines simpelweg meer consistentie in het materiaal zouden eisen, zijn wij het met Casa Cacao eens: succes zit in de details. Daarnaast houden we van het verhaal achter dit unieke materiaal. Ondanks de variaties in dit ambachtelijke papier, hebben we het verpakken ervan mogelijk gemaakt op onze veelzijdige verpakkingsmachine! Bekijk de video hierboven om het verpakkingsproces en het eindresultaat te zien.

Op de BTB25 van Casa Cacao worden drie verschillende formaten chocoladerepen verpakt: 80g, 12g en 5g. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien, wordt het ambachtelijke papier van de cacaodoppen alleen gebruikt voor de signature 80g reep.

Voor meer informatie over Casa Cacao en de getalenteerde chef Jordi Roca, bezoek https://casacacaogirona.com/en/.

Je kunt zijn kunt ook vinden op Instagram:

https://www.instagram.com/jordirocasan/ (Jordi Roca),

https://www.instagram.com/casacacaogirona/ (Casa Cacao).